Eerste Hulp Bij Ongemak

Fien Leeflang

Internship: VPRO Tegenlicht
eerstehulpbijongemak.nl, fienleeflang.com

GRADUATION PROJECT

Eerste Hulp Bij Ongemak (First Aid for Inconvenience), Fien Leeflang (NL 1996) is an audiovisual series about the social inconvenience that lingers around the discourse on being invisibly different.

It displays the perplexity that unfolds during daily conversations and the linguistic tools people create to tackle them.

Fien conducted in-depth field research on the interspace that exists around and between labels, diagnoses, (physical) disabilities, and further differentiations from the social norm. As a result, she reveals the overlap in personal experiences that find their origin in this interspace. The work functions as a documentation of this overlap and as a platform that offers recognition and support.

Please accept marketing-cookies to watch this video.

THESIS

Beeldvorming door Beeldvormers

Hoeveel invloed beeld heeft op sociale regelgeving en wat is de positie van een beeldmaker? Om mijzelf als beeldmaker en hiermee ook anderen een beter perspectief te bieden en om te kijken of er is als een neutraal of tijdloos beeld. Vrijheid bestaat ook binnen onvrijheid, die ervaring van vrijheid is bijna niet vast te houden.

Wij zijn gewend om alles vast te kunnen leggen, bewust leggen wij ervaringen vast als foto's. Maar onbewust leggen wij veel meer vast, idealen, normen en waarden. Wat doet dit met de vrijheid die wij als mens ervaren, kunnen wij die ook vastleggen of is het vastleggen in zich zelf al een imperking van vrijheid?

Ik heb via interviews en het analyseren van archief materiaal mezelf een breder beeld proberen te geven en nieuwe linken met bestaande theorie te leggen. Op zoek naar het antwoord op de volgende vraag: Welke rol speelt beeld in het creëren van onvrijheid binnen vrijheid rondom de de positie van de vrouw in het werkveld?